Meest voorkomende achternamen

Waarschijnlijk komt men een heel eind bij een willekeurige poging om de tien meest voorkomende achternamen in Nederland op te sommen. Het Meertens Instituut heeft onderzoek gedaan naar de meest voorkomende achternamen in Nederland en aan de hand daarvan een top 10 samengesteld.

Top 10

In de top 10 van meest voorkomende achternamen van Nederland staat Meijer, ook wel als Meyer geschreven op 10. Op 9 staat vervolgens, kort en krachtig, de achternaam Smit. Op nummer 8 staat Janssen en nummer 7 is Visser. Daarna volgt op nummer 6 Van Dijk en nummer 5 is Bakker. Nummer 4 wordt gevormd door iedereen, die Van De Berg, Van Den Berg of Van Der Berg heet. Onafhankelijk van elkaar hadden alle drie deze achternamen de top 10 waarschijnlijk niet gehaald. De top 3 wordt gevormd door Jansen op 3, De Vries op 2 en de meest voorkomende achternaam in Nederland is De Jong.

Opmerkelijk

Ondanks dat De Jong op nummer 1 staat in de top 10 van meest voorkomende achternamen in Nederland, zou dat feitelijk gezien Jansen/Janssen hebben moeten zijn. Beide spellingen van deze achternaam staan in de top 10 van meest voorkomende achternamen in Nederland. Wanneer je ze bij elkaar op zou tellen, is Jansen/Janssen wel degelijk de onbetwiste nummer 1 achternaam in ons land.